Laura van Hasselt laat ons kennismaken met het 19e-eeuwse Amsterdam. In het begin van de deze eeuw was Amsterdam een verarmde stad. Maar toen de filantroop Piet van Eeghen in 1889 overleed was de uitstraling volkomen anders. En hij heeft, samen met zijn vrienden en geloofsgenoten, daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.
De doopsgezinde zakenman was één van de belangrijkste stimulators van burgerinitiatieven. De rol van het stadsbestuur was in die tijd zeer terughoudend, maar Piet van Eeghen heeft, dankzij zijn relaties en energie, belangrijke projecten gerealiseerd. Amsterdam heeft aan hem het Vondelpark, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum te danken, maar ook het voor die tijd vooruitstrevende Prinsengrachtziekenhuis. Hij stond aan de basis van de eerste woningbouwvereniging van Nederland en was een pionier in de zorg voor verwaarloosde jongeren en gevallen vrouwen. Wie was deze Van Eeghen en hoe ging hij te werk?
Laura van Hasselt is docent en onderzoeker aan de UvA. In 2022 verdedigde zij proefschrift over Van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam. Eerder werkte zij als conservator van het Amsterdam Museum en deed research voor het televisieprogramma Andere Tijden.