☰  SOCIĖTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
Een nieuwe start voor de sociėteit, ook voor jongeren
Home > Nieuws

Uit het archief

Een nieuwe start voor de sociėteit, ook voor jongeren


Dit artikel uit het Haarlems Dagblad dateert van 22 februari 1991.

HAARLEM. — Sociėteit Vereeniging wordt vrijdag officieel heropend. Dat doet mr. J. G. Tļelenius Kruythoff. algemeen secretaris van de Kamer van Koophandel. Het gebouw op de hoek van de Zijlweg en de Kinderhuissingel, dat door de gemeente op de monumentenlijst is geplaatst, is ingrijpend verbouwd. De accommodatie is twee keer zo groot geworden.

„Dit zal een belangrijk trefpunt worden voor bedrijfsleven en overheid”, voorspelt de nieuwe voorzitter J. M. Schouten. „Onze sociėteit is vergrijsd, we hadden de jongeren niet veel te bieden. Er was niet eens een bar. Maar nu is de soos ook aantrekkelijk voor jongere leden. We kunnen dus met de ledenwerving beginnen”.

Dat betreft voorlopig echter alleen mannen. Vrouwelijke leden worden nog niet ingeschreven bij de ’herensociėteit’. Er komen wel dames. Dat zijn echtgenotes van leden. Zij bridgen op vrijdagavond en donderdagmiddag. „Het is een kwestie van tijd”, denkt secretaris A. J. van Ommeren. „Ik heb er geen moeite mee als hier vrouwen komen, ik vind het wel gezellig. Maar de meningen in het bestuur zijn verdeeld, een meerderheid wil er nu nog niets van weten. In de sociėteiten in Tilburg en Deventer hebben ze wel vrouwelijke leden. Ze zitten daar zelfs in het bestuur.”

Ook B. J. M. Kiphardt, die samen met Van Ommeren in de bouwcommissie zat die de renovatie voorbereidde, verwacht dat vrouwen in de toekomst lid kunnen worden.

Bij het Haarlemse Vrouwenknooppunt zegt men desgevraagd zich er niet druk over te maken dat geen vrouwen worden ingeschreven. „Als ze ons er niet bij willen hebben dan maar niet! Maar het is wel heel ouderwets. Ze komen er wel achter dat ze ontzettend veel missen zonder ons”. Tineke Wischmeier, die bij de Kamer van Koophandel vrouwelijke ondernemers met raad en daad terzijde staat, reageert laconiek. „Wij zullen niet voor de deur staan om te protesteren ". Haar baas, Tielenius-Kruythoff, verricht vrijdag de officiėle opening. „En dat heeft hij me niet eens verteld”, aldus Wischmeier.

Voorzitter K. Ruijssenaars van de vrouwelijke werknemers vindt het jammer dat de vrouwen er niet bij mogen zijn. „Wij proberen te integreren, maar dat gaat, allemaal veel te langzaam.”

De uitbreiding van het pand aan de Zijlweg is te danken aan het vertrek van computerbedrijf Farrington dat een deel van de ruimte gebruikte. Alle zalen zijn in hun oorspronkelijke staat terug gebracht door aannemer Leen Oostra, installatiebedrijf GTI en schilder Meester. Dat gebeurde onder architectuur van ir. Max van de Poll uit Bennebroek. De originele tekeningen waren er nog. Het gebouw werd in 1923 ontworpen door de bekende Haarlemse architect Jacob van den Ban. De glas-in-loodramen, plafondschilderingen en tegeltableaus zijn nu ook gerestaureerd. En de gemeente plaatste het gebouw op de monumentenlijst.

De vereniging die nu driehonderd leden telt, dateert van 1856 en is gesticht door beoefenaren van vrije beroepen en leidinggevenden van bedrijven en overheid. De bedoeling is straks culturele activiteiten te ontplooien van koffieconcerten tot het uitnodigen van bekende sprekers. Bij de nieuwe inrichting is daar rekening mee gehouden: een biljartzaal, een lees-, schaak- en vergaderzaal, een grote zaal voor bridgewedstrijden en feestavonden, een bar en een klein restaurant zijn voor de leden aanwezig.

dinsdag 2 juli 2024

VORIGE | VOLGENDE
Home
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Agenda
Nieuws
Zoek
Lid worden
Facebook
Linkedin
Instagram
Rss
Login
Agenda
Leesclubs (8)
Sociėteit Klassiek (4)
Vereeniging (1)
SO Business (1)
SO Taste (1)
Biljarten (1)
Diners club (1)
Geschiedenistafel (1)

Zaalverhuur
Feest- en Trouwlocatie in Haarlem
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer

Contact
Contactgegevens
Parkeergarage Raaks 250 meter
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze Sociėteit Vereeniging
Zijlweg 1
Van Herensociėteit tot PHIL Haarlem,HRLM87
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis Sociėteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de Sociėteit
125-jarig bestaan van de Sociėteit I
125-jarig bestaan van de Sociėteit II
Schermwedstrijd 1906
Zijlweg 1 noordzijde
Mengelberg in voormalige Sociėteit

Sponsoren
Goudsmederij/Juwelier Arnold van Dodewaard
Vista Telecom
Andriessen Piano’s~Vleugels
Smith Boeser van Grafhorst Notarissen
Clubs
ALV
Biljarten
Bridgeclub
De Maatschappij
Diners club
Diners Club & SO Business
Filmavonden
Geschiedenistafel
Haarlem Comedy CLub
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclubs
SO Business
SO Kennis
SO Lezingen
SO Taste
Sociėteit Klassiek
SoLeesHis
Uit het archief
Vereeniging