☰  SOCIËTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
In gesprek met Albert van der Kerk
Home > Nieuws

Vereeniging

In gesprek met Albert van der Kerk


Van de bestuurstafel. Een gesprek met Albert van der Kerk, Bestuurslid Clubs

In de rubriek ’Van de bestuurstafel’ is deze week aan het woord Albert van der Kerk, bestuurslid met de portefeuille Clubs. Albert vertelt over de vele activiteiten die hij al heeft ondernomen sinds het nieuwe bestuur ruim twee maanden geleden is aangetreden. Hij heeft zich degelijk ingelezen, een inventarisatie gemaakt van alle activiteiten en kennis gemaakt met trekkers van de actieve Clubs. Albert is daarnaast ook al met heel concrete dingen bezig.

Vraag: Albert, je bent nu ruim twee maanden bestuurslid met de portefeuille Clubs. Hoe is dat gegaan?

Albert: Na de gesprekken met Frans als formateur en vervolgens de ALV zijn we maar gewoon als bestuur aan de slag gegaan. Wij hebben natuurlijk verschillende achtergronden en ideeén en kenden elkaar niet of nauwelijks. Maar al snel bleek dat wij elkaar goed kunnen aanvullen en allemaal echt gemotiveerd zijn om onze Sociéteit te laten voortbestaan en te vernieuwen en - vooral- in ons mooie gebouw te blijven, met of zonder eigendom. Ik ben zelf begonnen te inventariseren hoe het er met de clubs en activiteiten voor stond. Op de website vond ik nog de situatie van voér corona: 25 clubs/activiteiten. Daarvan waren er 15 inmiddels niet meer actief.

Met de overige 10 ben ik gaan kennismaken. Omdat ik zelf te onhandig ben om te biljarten en te ongeduldig om te bridgen ben ik bij die clubs begonnen. Ik ontdekte bij alle clubs enorm betrokken en gemotiveerde trekkers en leden. Of het nu gaat om sport en spel, boeken, lezingen, historie, film, beeldende kunst of muziek, er is heel veel inzet en plezier. Dat is super waardevol, maar heeft ook het risico in zich dat de focus zo op de eigen club ligt, dat de Sociéteit Vereeniging als geheel wat buiten beeld raakt. En om te kunnen overleven moeten wij echt allemaal niet alleen voor de club, maar ook voor de Sociéteit aan de slag.

Vraag: Met welke concrete dingen ben je bezig?

Albert: Ik ben maar eens begonnen met het saneren van het clubgedeelte van de website -met veel dank aan Fons Hoenderdos- zodat er alleen nog maar dingen op staan die we kunnen waarmaken. Verder ben ik in gesprek gegaan met enthousiaste leden die het onderdeel “Business” weer willen laten herleven. Er is weer een SO Business en op6 juli hebben we de eerste Business-borrel! Kijk op de website en zorg dat je erbij bent! De verschillende clubs die zich met lezingen bezig houden werken nu meer samen en de filmclub heeft weer een licentie - dankzij onze penningmeester! We zijn nu de financiéle relatie tussen de clubs en de Sociéteit aan het herijken. Veel dingen zijn historisch gegroeid en het wordt echt tijd dat het bestuur dat onderwerp goed gaat regelen. Daarbij kijken we ook naar: wie betaalt wat, wat doen we voor de leden, voor de introducés en voor de stad? Naast de nieuwe businessclub willen we ook weer wijn gaan proeven. We zoeken naar een nieuwe vorm voor een wijn proef-club, ideeén zijn welkom! Verder zou ik graag betere audiovisuele middelen willen, zodat we veel professioneler de lezingen, films en andere activiteiten kunnen ondersteunen. Daar worden offertes voor aangevraagd, en ik hoop natuurlijk dat wij dat ook kunnen betalen. Verder heb ik alle clubs gevraagd na te denken over een activiteit als bijdrage aan het vieren van het 100 jarig bestaan van ons gebouw.

Vraag: Wat moet er verder gebeuren?

Albert: Wij leven als bestuur niet in een isolement. We praten met jullie -onze leden-, maar ook met de Gideonsbende en de Beoordelingscommissie en mensen buiten onze sociéteit. En mijn beeld is dat er echt heel wat moet veranderen als wij willen overleven. Meer leden, ook leden van wat jongere leeftijd, meer en andere activiteiten. Een betere positie in “de stad”. En -ik zei het eerder- meer betrokkenheid van alle leden bij de Sociéteit. Er zijn heel veel ideeén. Het vorige bestuur, de Gideonsbende en individuele leden hebben heel veel tiid en energie gestoken in het bedenken van mogelijkheden om te overleven. Dat moeten wij als bestuur niet willen overdoen.

Maar we zullen wel de keuzes moeten maken. En zorgen dat die keuzes worden uitgevoerd. Daar gaan we natuurlijk voor, maar we hebben daarbij wel de inzet en creativiteit van alle leden nodig.

Alleen dan kunnen we verder met onze mooie Sociéteit Vereeniging!

dinsdag 25 april 2023

VORIGE | VOLGENDE
Home
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Agenda
Nieuws
Zoek
Lid worden
Facebook
Linkedin
Instagram
Rss
Login
Agenda
Leesclubs (9)
Sociëteit Klassiek (4)
Vereeniging (1)
SO Business (1)
SO Taste (1)
Biljarten (1)
Geschiedenistafel (1)

Zaalverhuur
Feest- en Trouwlocatie in Haarlem
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer

Contact
Contactgegevens
Parkeergarage Raaks 250 meter
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze Sociëteit Vereeniging
Zijlweg 1
Van Herensociëteit tot PHIL Haarlem,HRLM87
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis Sociëteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de Sociëteit
125-jarig bestaan van de Sociëteit I
125-jarig bestaan van de Sociëteit II
Schermwedstrijd 1906
Zijlweg 1 noordzijde
Mengelberg in voormalige Sociëteit

Sponsoren
Smith Boeser van Grafhorst Notarissen
Goudsmederij/Juwelier Arnold van Dodewaard
Vista Telecom
Andriessen Piano’s~Vleugels
Clubs
ALV
Biljarten
Bridgeclub
De Maatschappij
Diners club
Diners Club & SO Business
Filmavonden
Geschiedenistafel
Haarlem Comedy CLub
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclubs
SO Business
SO Kennis
SO Lezingen
SO Taste
Sociëteit Klassiek
SoLeesHis
Uit het archief
Vereeniging