☰  SOCIĖTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
6000 JAAR HAARLEM
Home > Nieuws

6000 JAAR HAARLEM


Verslag Geschiedenistafel - Donderdag 20 april 2023.

De voorzitters van de organiserende verenigingen, Hans Koek namens de Geschiedenistafel en Martin van Bleek van de Historische Vereniging Haerlem heetten de aanwezigen en in het bijzonder de spreker van harte welkom. Stadsarcheoloog van Haarlem Anja van Zalinge heeft ons gewaarschuwd: ik neem ruim de tijd om mijn verhaal goed voor het voetlicht te brengen. En beide waarschuwingen zijn uitgekomen: het was een voortreffelijk verhaal en tegen tienen werd besloten Anja te vragen tijdens een tweede avond het vervolg op haar lezing te presenteren.

Een archeoloog op onderzoek in de diepe lagen moet rekening houden met een wirwar van regels en wetten. De hoop is dat deze warrige regelgeving binnenkort door één wet wordt vervangen. En een andere opvallende opmerking was dat er onder Haarlem alleen de eerste vijf meter hoeft te worden onderzocht om op resten van menselijk bestaan te stuiten.

Anja van Zalinge toonde een gekleurde kaart van Haarlem. De kleuren zijn een illustratie van de kans om op een vondst te stuiten. Hoe feller de kleur hoe groter de kans. In de binnenstad van Haarlem moeten bouwers er ernstig rekening mee houden dat enige maanden voor met de werkelijk bouw begonnen kan worden gereserveerd worden voor archeologisch onderzoek. Om te weten te komen of en welk soort onderzoek zinvol is, worden oude kaarten geraadpleegd, proefsleuven gegraven en booronderzoek gedaan Dit wordt door een extern bedrijf uitgevoerd. Dit brengt kosten met zich mee, maar dat moet ook niet overdreven worden: een duur onderzoek bij Leidsche Rijn bleek uiteindelijk € 5. = extra per woning te hebben gekost.

Het oudste voorwerp dat onder Haarlem is gevonden is een wervel van een walvis, die op 12 meter diepte bij de bouw van de Pathé bioscoop tevoorschijn kwam. De oudste vondst die op menselijke bewoning duidt was een stenen bijl, die ongeveer 6000 jaar geleden gebruikt is.

Anja staat stil bij de verschillende strandwallen waar een deel van de stad op is gebouwd. De Herenweg (tussen Haarlem en Leiden) en de Dreef, evenwijdig aan de Herenweg, zijn de bekendste voorbeelden. Dat waren, in het drassige gebied van Kennemerland, de meest geschikte locaties voor menselijk bewoning.

Tegen tienen werd besloten (tot teleurstelling van een deel van de toehoorders, die geboeid zaten te luisteren) om Anja uit te nodigen voor een vervolg op haar interessante lezing. En als u meer te weten wil komen bent u welkom in het Archeologisch Museum, Markt 18K in Haarlem.

Volgende lezing geschiedenistafel: Donderdag 1 juni - Luc Panhuysen RAMPJAAR 1672

dinsdag 2 mei 2023

VORIGE | VOLGENDE
Home
Zoek
Agenda
Rss
Lid worden
Nieuws
Contact
Facebook
Linkedin
Aanmelden weekmail
Login
Zaalverhuur
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer
Kegelbaan

Contact
Contactgegevens
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze Sociėteit Vereeniging
Zijlweg 1
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis Sociėteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de Sociėteit
125-jarig bestaan van de Sociėteit I
125-jarig bestaan van de Sociėteit II
Schermwedstrijd 1906
Clubs
Beleggingsstudieclub
Biljarten
Bridgeclub
Diner en filmavonden
Geschiedenistafel
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclub
Lezingen/College
Muziek
SO Business
Wijnkelder en wijnkluizen