☰  SOCIĖTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
Nieuwe koers, niets nieuws onder de zon
Home > Nieuws

Uit het archief

Nieuwe koers, niets nieuws onder de zon


Dit bericht komt uit het Haarlems Dagblad van juli 1998

HAARLEM • ILAN SLUIS

Het moet minder strak. Alles is bespreekbaar en in de toekomst mogen ook vrouwen lid worden. Sociėteit Vereeniging in Haarlem is aan het vernieuwen. De van oorsprong chique sociėteit, waar vooraanstaande Haarlemse heren elkaar buiten de zakelijke sfeer ontmoetten, gooit de beuk erin. Het ledental moet omhoog en de gemiddelde leeftijd omlaag.

Daarom worden er nieuwe activiteiten ontplooid en mag de jongere aanwas zelf ideeėn aandragen over over hoe zij de avonden gevuld wil zien.

Met één blik op het conceptprogramma is meteen te zien hoe Vereeniging de vernieuwing aanpakt. Stonden er vroeger hooguit twee activiteiten voor het hele jaar op het programma, nu is het een A4-tje vol en nog niet eens voor het hele jaar. Een lezing over Jazz, een koffieconcert met klassieke muziek en een uitstapje naar de ArenA is slechts een kleine greep uit het aanbod. Natuurlijk blijven de normale activiteiten ook gewoon doorgaan. De bridge- en biljartclubs draaien hun competitie en nieuwe verenigingen en clubs die zich graag in het gebouw van de Vereeniging aan de Zijlweg willen vestigen, zijn van harte uitgenodigd om te komen praten. „Wij zeggen nergens bij voorbaat nee op. Als het past binnen de sociėteit kan het worden gerealiseerd”, legt voorzitter J. van Dorsselaer uit.

Zo is het niet altijd geweest. Het bestuur waar Van Dorsselaer nu voorzitter van is, zit er pas vanaf december. De sociėteit zat vast aan oude tradities en opvattingen en nieuw bloed was vereist. Zeker toen bleek dat het monumentale pand van de Vereeniging drastisch opgeknapt moest worden. Van Dorsselaer: „Het vorige bestuur wilde daarom de contributie verhogen van 250 gulden naar 450 gulden. Dat stuitte op verzet van de leden. Tijdens een vergadering werden een aantal moties aangenomen waar het oude bestuur niet achter stond. Zij zijn toen teruggetreden. Overigens zonder rancune, hoor. Ze zijn nog allemaal lid. Twee zitten er zelfs weer in het nieuwe bestuur”.

De sociėteit Vereeniging telt 180 leden. Het lijkt een behoorlijk aantal, maar Van Dorsselaer denkt dat er nog veel Haarlemmers zijn die wel thuis horen op de sociėteit maar niet van het bestaan afweten. „Ik schat dat we 450 leden zouden kunnen hebben. Maar als we binnen een jaar kunnen groeien naar 250 ben ik tevreden”, vertelt de 63-jarige voorzitter.
Het lidmaatschap van vrouwen, vroeger een heet hangijzer, moet ook binnen afzienbare tijd gerealiseerd zijn. „In onze statuten staat nergens dat het niet mag. Een deel van onze leden denkt dat we een herensociėteit zijn. Dat is dus niet waar. Ik ga niet zoeken naar vrouwen. Als ze zich aanmelden zijn ze welkom”, aldus de voorzitter. „Nu al komen er veel vrouwen binnen via de bridgeclubs, dus een vreemd fenomeen is het allang niet meer. Bovendien moet het allemaal wat vrijer worden, willen we meer leden krijgen. Anders houdt het op een gegeven moment op.”

Het nut van lid zijn van de sociėteit is volgens Van Dorsselaer vooral de gezelligheid. „Ik ben lid geworden om mensen te ontmoeten uit mijn belangstellingswereld. Ondertussen heb ik echte vrienden gekregen. Die had ik anders niet gehad. En het helpt je als ondernemer aan bekendheid.”

De sociėteit oogt fris en slagvaardig. Op 12 september is er een open dag, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen. Verder is er elke eerste vrijdag van de maand `happy hour’. Nieuwsgierige aspirant-leden kunnen dan met eigen ogen zien wat er op de Vereeniging te doen is. „Vanaf 1 september gaat bij ons de beuk erin”, vertelt Van Dorsselaer strijdvaardig.

zaterdag 25 mei 2024

VORIGE | VOLGENDE
Home
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Agenda
Nieuws
Zoek
Lid worden
Facebook
Linkedin
Instagram
Rss
Login
Agenda
Leesclubs (9)
Sociėteit Klassiek (4)
Vereeniging (1)
SO Business (1)
SO Taste (1)
Biljarten (1)
Geschiedenistafel (1)

Zaalverhuur
Feest- en Trouwlocatie in Haarlem
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer

Contact
Contactgegevens
Parkeergarage Raaks 250 meter
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze Sociėteit Vereeniging
Zijlweg 1
Van Herensociėteit tot PHIL Haarlem,HRLM87
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis Sociėteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de Sociėteit
125-jarig bestaan van de Sociėteit I
125-jarig bestaan van de Sociėteit II
Schermwedstrijd 1906
Zijlweg 1 noordzijde
Mengelberg in voormalige Sociėteit

Sponsoren
Andriessen Piano’s~Vleugels
Goudsmederij/Juwelier Arnold van Dodewaard
Vista Telecom
Smith Boeser van Grafhorst Notarissen
Clubs
ALV
Biljarten
Bridgeclub
De Maatschappij
Diners club
Diners Club & SO Business
Filmavonden
Geschiedenistafel
Haarlem Comedy CLub
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclubs
SO Business
SO Kennis
SO Lezingen
SO Taste
Sociėteit Klassiek
SoLeesHis
Uit het archief
Vereeniging