Home > Nieuws
Met SO Taste aan de boemel!!
We gaan op bezoek bij de Jopenkerk voor een ware bierbeleving.
In de middeleeuwen draaiden Haarlemse bierbrouwerijen op volle toeren en het bier werd in Jopen, biervaten van 112 liter, over het Spaarne vervoerd. In 1994, als Haarlem haar 750-jarig bestaan viert worden er twee, vergeten Haarlemse bieren geherintroduceerd. En zo werd de zgn. gypsy brouwerij Jopen, vernoemd naar de grote biervaten, geboren. In 2010 wordt de vm. Jacobskerk in gebruik genomen en heeft Jopen haar eigen brouwerij. Sinds 2015 heeft Jopen ook een hypermoderne bierbrouwerij in de Waarderpolder.
De bierproeverij vindt plaats in de sfeervolle Pastorie van de Jopenkerk en onder leiding van sommelier Roy krijgen de 14 SO Tasters zes verschillende Jopen bieren (met cryptische verwijzingen) voorgeschoteld voorzien van bijpassende gerechtjes uit het eigen restaurant.
We beginnen met een zomerse Jopen Adriaan Wit 5%. De naam verwijst naar molen De Adriaan, een vm. Moutmolen aan het Spaarne. Voor de frisse, Citrussmaak zijn korianderzaad en Curaēao sinaasappelschillen toegevoegd aan het proces. In 2016 werd de Jopen Adriaan Wit uitgeroepen tot het lekkerste witbiertje van de wereld
Daarna is het eerste alcoholarme biertje dat Jopen gemaakt heeft aan de beurt, de Jopen NON IPA oftewel het NONnetje, gebrouwen in de Jopenkerk. Zoals het in de Middeleeuwen voor Haarlemse brouwers verplicht was om drie verschillende granen te gebruiken wordt ook dit NONnetje met gerst, haver en tarwe gebrouwen. Dit maakt dat het bier veel bloemige aromas kent met fruitige tonen en een mooie bitterheid zoals je van een IPA verwacht. Het stukje huisgemaakte buikspek met een bieten crčme, bosui, koriander en wasibi crčme maakt de beleving compleet. Sinds kort is het NONnetje ook verkrijgbaar aan de bar van de Sociėteit!
De Jopen Witte Rook 7% (ook toevallig ?!) wordt sinds 2021 jaarlijks terugkerend in de Jopenkerk gebrouwen. Een mild, fruitig biertje met Weizenachtige tonen als banaan en kruidnagel met een subtiele rooksmaak.
En dan een Koningsdag bier, de IPA Viva El Rye,7%, een volle, romige 100% Rye IPA met een kruidige body door de roggemout en een fruitig bittertje. De hopsoort Sorachi Ace zorgt voor de frisse tonen van ananas, kokos en cederhout. Omdat dit bier met 100% mout wordt gebrouwen is het uniek! De handgemaakte, verse worsten van de Familie Cordemeijer uit Haarlem, zoals Coppa di Parma en kruidige venkelworst doen de IPA Viva El Rye koninklijk eer aan.
De Youre Just My Tipa 9% brengt een smaakexplosie van tropisch fruit teweeg. Deze Triple NEIPA is hoppig maar wordt afgewisseld met zoetige smaken van perzik en meloen. Om het feest af te maken werd een Oudwijker Colosso geserveerd, een smeuļge blauwschimmel kaas gemaakt van de melk van de waterbuffel.
Als vloeibaar dessert kregen we, naast een stukje frambozen cheesecake een Imperial Pastry Stout 11%. In de traditie van het Sint-Maartens Brouwersgilde sluit Jopen het jaar af met een meesterstuk. Deze Imperial Stout is het Jopen Meesterstuk 2025, een zwaar, donker bier. Met de toegevoegde, zoetige smaken van stroopwafels, romige marshmallow, chocolade en een vleugje rook een waardig slotakkoord voor deze meesterlijke bierbelevenis.
We danken de 30-jarige Jopenbrouwerij en Roy voor hun inzet en enthousiasme. We hebben genoten!
Irene van der Lubbe, Tobias Schuijt en Willy Meekes.
Geplaatst: 1-5-2025
VORIGE | VOLGENDE