☰  SOCIĖTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
Leden financieren verbouwing
Home > Nieuws

Leden financieren verbouwing


Veertig leden stellen in totaal 300.000 beschikbaar aan Sociėteit Vereeniging

Ongeveer veertig leden van Sociėteit Vereeniging hebben in totaal 300.000 euro beschikbaar gesteld in de vorm van een lening. Daarmee kan het honderd jaar oude gebouw aan ZijIweg 1 op korte termijn worden verduurzaamd en verbouwd, waardoor het beter verhuurbaar is.

Hein Flach

Haarlem. De optimistisch klinkende voorzitter Frans Bosman van het nieuwe bestuur van De Vereeniging meldt ook dat er in 2023 geen negatief resultaat wordt gemaakt, in tegenstelling tot de jaren daarvoor. Die lieten aanzienlijke exploitatietekorten zien, zodanig dat de sociėteit op een faillissement afstevende. Het vorige bestuur stelde daarom voor het gebouw te verkopen en deels terug te huren, maar dat idee werd gedwarsboomd door de ledenvergadering.

Sinds februari is een 'zakenkabinet' aangetreden en zijn nieuwe plannen gesmeed. Het bestuur heeft veertig leden bereid gevonden mee te doen aan een 'ledenlening', zij hebben gezamenlijk drie ton ingelegd. Dat geld wordt gebruikt voor de opknap van het gebouw. Er zit nog veel enkel glas in her gebnuw. Dat wordt verduurzaamd.

De drie ton wordt ook aangewend voor het verhuurbaar maken van delen van het pand, dat bestaat uit drie etages waarvan de sociėteit zelf de middenverdieping in gebruik heeft.

De begane grond en de tweede etage staan al heel lang leeg. 'We zijn met één huurder bijna rond voor de tweede etage. Zodra het contract is getekend gaan we verbouwen. Bosman schetst hoe dat in elkaar zit. 'Als in vijf jaar tijd de verhuur bijvoorbeeld 100.000 euro oplevert, gaan wij voor 80.000 euro verbouwen. Zo willen we de tweede etage én de begane grond verhuurbaar maken. We zoeken er huurders bij die passen binnen onze maatschappelijke doelstelling.' De lening is geen gift, benadrukt Bosman. De leden krijgen een rentevergoeding en ze krijgen hun geld op termijn terug. 'Uit de huurinkomsten gaan we meteen de aflossingen betalen.' Bij de bouw in 1921 werd de begane grond uitgerust met twee kegelbanen. De banen zijn er al lang niet meer, maar de ruimten wel, al zijn ze erg donker. Met gebruik van kunstlicht liggen daar mogelijkheden. Zelf vindt Bosman de begane grond erg geschikt voor bijvoorbeeld de vestiging van een notariskantoor of gezondheidscentrum.

Bosman meldt dat er een aparte stichting in het leven wordt geroepen die de financiering van het gebouw Zijlweg 1 gaan regelen. Deze stichting krijgt een tweede hypotheek op het pand, naast de bestaande - volgens de voorzitter - bescheiden hypothecaire schuld bij de bank. 'We hebben een heel duidelijk structuur neergelegd. De geldstromen gaan apart; ze worden pas aan De Vereeniging ter beschikking gesteld als er een aannemer of een glasleverancier moet worden betaald.'

Er staan meer plannen op stapel. 'Nu hebben we geen geld voor zonnepanelen, maar we hebben wel een groot dak. Ik zou het mooi vinden als meer leden zeggen: kom op, we trekken de portemonne, we geloven erin en doen het samen. Dat is toch veel mooier dan aankloppen bij een bank?'

Het pand bestaat dit jaar honderd jaar. Het eeuwfeest op 22 september. Dan zal ook burgemeester Wienen aanwezig zijn. Hij krijgt een fotoboek uitgereikt over de honderdjarige geschiedenis van Zijlweg 1.

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230829_36595104

Kegelbanen in Sociėteit Vereeniging, reproductie van een foto uit 1923.
BEELDBANK NOORD-HOLLANDS ARCHIEF

dinsdag 29 augustus 2023

VORIGE | VOLGENDE
Home
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Agenda
Nieuws
Zoek
Lid worden
Facebook
Linkedin
Instagram
Rss
Login
Zaalverhuur
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer
Kegelbaan

Contact
Contactgegevens
Parkeergarage Raaks 250 meter
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze Sociėteit Vereeniging
Zijlweg 1
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis Sociėteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de Sociėteit
125-jarig bestaan van de Sociėteit I
125-jarig bestaan van de Sociėteit II
Schermwedstrijd 1906
Zijlweg 1 noordzijde
Clubs
Beleggingsstudieclub
Biljarten
Bridgeclub
Diner en filmavonden
Geschiedenistafel
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclubs
Lezingen/College
Muziek
SO Business
SO Taste