☰  SOCIňTEIT
VEREENIGING
HAARLEM
ZIJLWEG 1
ZAALVERHUUR
AGENDA
• NIEUWS
LOGIN
Geslaagde avond met Maarten van Rossem op de SociŽteit
Home > Nieuws

Geslaagde avond met Maarten van Rossem op de SociŽteit


MAARTEN VAN ROSSEM : Van Kennedy tot Biden
17 februari 2022, 19.30 uur
Verslag aangeleverd door een enthousiaste bezoeker
Het begon met een theezakje. Maarten van Rossem betoogt dat het lariekoek is thee in zakjes te stoppen. Zoín zakje eindigt in de plasticsoep die alles wat leeft in onze oceanen om zeep helpt. Stapt dan soepel over op Kennedy. Als die was blijven leven was de Vietnamoorlog net zo verlopen en had hij, net als Johnson, in 1968 gedesillusioneerd de politieke arena verlaten. Na zijn terugtreden vermaakte die zijn gasten op zijn ranch in Texas door ze uit te nodigen in een amfibievoertuig plaats te nemen en dan met een rotvaart een meer in te rijden.
Na vijf minuten vergeet Van Rossem het verzoek om duidelijk in de microfoon te spreken en verklaart het verschijnsel van onduidelijke geluiden, die zo nu en dan uit de luidspreker komen als hij spreekt.
Nixon had ook zonder Watergate zijn herverkiezing gewonnen en Ford was te dom om de de wijze raad van zijn adviseurs te begrijpen. Daarentegen was Carter te intelligent om bij televisiedebatten de welsprekende Reagan te verslaan. Die functioneerde prima, behalve als Nancy in de buurt was.
Meneer van Rossem drukte zijn toehoorders op het hart zich geen zorgen te maken over klimaatveranderingen. Het was in het verleden wel vaker warm geweest. Nu moeten wij 1500 km in de auto zitten om in de Provence terecht te komen en nog even en het klimaat op de Veluwe is net zo aangenaam als het daar nu is. Dat scheelt alleen maar tijd en geld.
Verder met de oude Bush, Maartens favoriete president. Die bezat de wijsheid om niet alleen een oorlog te beginnen maar ook af te maken. Dat is een zeldzame eigenschap voor een Amerikaanse president.
Clinton zou vandaag de dag tegen de #metoo-lamp gelopen zijn evenals Kennedy. De jonge Bush begon twee oorlogen en liet Colin Powell in de Veiligheidsraad jokken. In tegenstelling tot wat iedereen verwacht is niet Trump de slechtste president van de laatste 60 jaar, maar de jonge Bush.
Tussen de bedrijven door legde Maarten uit wat er mis is met het systeem van de Amerikaanse verkiezingen en pareerde een suggestie uit de zaal om CaliforniŽ te splitsen in vier aparte staten met de opmerking dat de Republikeinse boeren van Colorado hadden overwogen een nieuwe staat te stichten omdat zij zich slecht vertegenwoordigd voelden door de Democratische senatoren, die in Denver gekozen waren.
Obama had maar twee jaar effectief kunnen regeren en Van Rossem had met plaatsvervangende hoogtevrees gekeken naar de waaghalzen die tegen de gevel van het Capitool opgeklommen waren.
Om half tien dronk hij zijn theeglas leeg en gaf avondvoorzitter Ed de gelegenheid om een fles wijn als dank aan te bieden.
Ondanks de nog steeds geldende corona maatregelen bleef het nog lang onrustig in de sociŽteit.

maandag 21 februari 2022

VORIGE | VOLGENDE
Home
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Agenda
Nieuws
Zoek
Lid worden
Facebook
Linkedin
Instagram
Rss
Login
Zaalverhuur
Zaalverhuur Haarlem
Vergaderlocatie Haarlem
Evenementenlocatie Haarlem
Offerte Zaalverhuur
Catering
De Clubzaal
Heerenkamer
Bibliotheek
Rond de bar
Bestuurskamer
Kegelbaan

Contact
Contactgegevens
Parkeergarage Raaks 250 meter
Introducees
Colofon
Media partners
Word lid van onze SociŽteit Vereeniging
Zijlweg 1
Het gebouw Zijlweg 1
Geschiedenis SociŽteit
Geschiedenis gebouw
75-jarig bestaan van de SociŽteit
125-jarig bestaan van de SociŽteit I
125-jarig bestaan van de SociŽteit II
Schermwedstrijd 1906
Zijlweg 1 noordzijde
Clubs
Beleggingsstudieclub
Biljarten
Bridgeclub
Diner en filmavonden
Geschiedenistafel
Klaverjassen
Kunst- en Cultuur SO Art
Ledencommissie
Leesclubs
Lezingen/College
Muziek
SO Business
SO Taste