Agenda | Sociëteit | Zaalverhuur | Clubs | Lid worden | Nieuws | Vacatures | Contact | Login
Uitgelicht > Innovatiecafé; duurzaam en boeiend

Innovatiecafé; duurzaam en boeiendInnovatiecafé; duurzaam en boeiend
De afsluiting van de week van de circulaire economie vond afgelopen vrijdag plaats in onze Sociëteit Vereeniging in de vorm van het Innovatiecafé. In de overvolle clubzaal opende Jan Feenstra (Rabobank) de bijeenkomst, nadat hij de sleutel in ontvangst van van onze voorzitter Hans Peters. De opzet was helder: Jaap Sluis ondervroeg een 5-tal ondernemers op gebied van circulaire economie, gelardeerd met muziek en zang van Melle Boddaert en een uitgesproken column van Frenk van der Linden (ambassadeur duurzaamheid). De sprekers werden 7 minuten ondervraagd, waarna de cafe-bel klonk en de beurt aan de volgende gast was.

Walter de Wit (Jan de Wit group) werd al eerste ondervraagd. Hij gaf aan dat het rijden op HVO100 90% CO2 reductie geeft; met een kleine relatief goedkope aanpassing aan bussen kan al worden overgegeaan. Elektrisch rijden is geen optie, het is niet duurzamer. Een serieuze optie is overgaan waterstof.

Lieke Pijpers heeft met haar digitale platform Next Closet een flinke stap gezet in bewuster kleding kopen. NB! de textiel industrie is op olie na de meest vervuilde keten. Op Next Closet worden per maand zo’n 10.000 kledingstukken aangeboden (hoogwaardige 2e hands designers/merk kleding), nadat het met zorg is gecureerd. Het bedrijf groeit en wil 2e hands kleding ’mainstream’ maken.

Merel Schöffel en Wouter van Roggeveen / InHolland vertelden met veel enthousiasme over hun app-idee voor jongeren die vrijwilligerswerk willen doen. Via hun app kunnen ze iets vinden dat bij hen past. De app heet Get Karma, en met de app krijgen jongeren karma-punten; de app spreekt ze aan op hun ’goede gevoel’/’trots’/’waarde’. Dit mooie idee zoekt nog ICT-er(s) die hen bij de laatste stap naar realisatie kunnen helpen…

Er volgde een muziekaal intermezzo (god only knows van de Beachboys door Melle Boddaert) en daarna gaf Mark de Boer van Brantjes datavernietiging ons een inkijkje in het vernietigen van data. Het onttrekken van grondstoffen, splitsen van materiaal uit die pc’s/harde schijven/smartphones etcetera. Wat vroeger puur papiervernietiging was, is nu vooral het vernietigen en volledig demonteren van techniek. Er valt nog veel te winnen aan het onttrekken van grondstoffen voor hergebruik indien bedrijven goed geinformeerd worden over deze manier van hergebruik.

Henriëtte van Westerhove van Rigo Verffabriek vertelde vol passie hoe het duurzaamheids- gedachtengoed al sinds de jaren ’70 in haar familiebedrijf zit. Het maken van verf op basis van herwinbare grondstoffen is wat zij doen. Door braakliggende terreinen (6/7 hectare) te gebruiken voor het verbouwen van vlas, geeft 10 ton lijnolie waarmee de basis voor verf gemaakt kan worden. Ze onderzoeken in hun lab, naar eenvoudige chemische oplossingen en zijn pionier op de verfmarkt.

David van der Veldt van Veldtwerk liet zien hoe hij met afvalmateriaal uit bijvoorbeeld oude NS treinwagons meubels en voetbalspellen maakt. Zijn tafeltennistafel stond in onze hal deze middag. David liet ons zien dat er veel hoogwaardig materiaal wordt weggedaan; zoals het hergebruik van de nog gave klapzitting uit een oude trein. Als zitting in een nieuw ontwerp kan hier nog zeker decennia op gezeten worden.

Tot slot sprak Frenk van der Linden op geheel eigenzinnige wijze zijn column over duurzaamheid uit en gaf Melle nog een muzikale toegift op piano in de vorm van een zelf geschreven nummer.

Daarna was het hoog tijd voor een biertje!

Fotolink met foto’s van Hans Stroomberg:
https://photos.google.com/share/AF1QipMZBrT-sByJ1JxEYrhVKAO7lIOnqlgI3C3t2BW7hyRVHGbq10bt0LT8_RSUobYp0Q?key=cjZtSkpvdGRNd000aExaUl9MN3JxbERwdmRnRWJn