Agenda | Sociëteit | Zaalverhuur | Clubs | Lid worden | Nieuws | Vacatures | Contact | Login
Agenda > Geschiedenistafel: TOCQUEVILLE EN HET ONBEHAGEN

Geschiedenistafel: TOCQUEVILLE EN HET ONBEHAGEN
zondag 16 februari 2020
20:00-22:00 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
entree leden: € 5,-
entree niet-leden: € 10,-
dagschotel: € 17,50
inschrijving gesloten

Bestellen is niet meer mogelijk

DEMOCRATIE EN DE SPANNING TUSSEN GELIJKHEID, VRIJHEID EN MACHTHEBBERS

De Franse aristocraat, politicus en filosoof Alexis de Tocqueville (1805-1869) reisde in 1831/32 naar de Verenigde Staten; in zijn ogen de erfgenamen van de Franse Revolutie. Hij ontdekte daar dat het gelijkheidsbeginsel leidt tot individualisme en vereenzaming en dat dat ten koste gaat van de vrijheid, die de basis vormde van de Franse revolutie.

Het gelijkheidsideaal van de Verenigde Staten leidde, in de ogen van Tocqueville, tot middelmatigheid en een grote invloed van de staat, geleid door weinig getalenteerde politici. Hij legde zijn gedachten over democratie en samenleving vast in twee omvangrijke boeken: ”Over Democratie in Amerika (1840) en “Het Ancien Regime en de Revolutie (1860). Hij vergelijkt de situatie van voor de Franse revolutie, waar de aristocratie de plicht voelde bescherming te bieden en rechtvaardig te besturen met die van een democratie, waar beroepsbestuurders de staat centraal aansturen met een systeem van gedetailleerde regels en wetten. Gelijkheid boven Vrijheid.
Martin Sommer (1956) schreef het zeer lezenswaardige boek “de kleine Tocqueville”. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en werkt sinds jaar en dag bij de Volkskrant; de laatste tien jaar als politiek commentator met een voorkeur voor beschouwingen over de Europese Unie, klimaatverandering en immigratie.

Donderdag 19 maart 2020
18:00 uur ontvangst voor de dagschotel
18:30 uur dagschotel
19:30 uur ontvangst programma
20:00 uur start programma


Eens per maand op meestal een donderdagavond komt de Geschiedenistafel bijeen, 50-100 personen, leden en niet-leden van de Vereeniging. Een gerenommeerd schrijver en/of historicus houdt een lezing n.a.v. een geschiedkundig onderwerp. Dat is vaak een recent verschenen boek, maar soms ook een vrijer maatschappelijk onderwerp waar historie en actualiteit met elkaar in verband worden gebracht.

Voorafgaand aan elke lezing wordt er een dagschotel geserveerd.

Entree voor leden: € 5,00 | Entree niet-leden: € 10,00
Dagschotel: € 17,50 pp (18.30 uur)
Verplicht aanmelden via de button