Al 11 deelnemers inschrijving nog 42 dagen Er zijn nog tickets beschikbaar
MEET & GREET met de VERGETEN ACHTTIENDE EEUW
Marleen de Vries: Verlicht en vilein. Een biografie van achttiende- eeuws Nederland
De achttiende eeuw is de meest vergeten eeuw uit de Nederlandse geschiedenis.
Marleen de Vries is echter gefascineerd door het idealisme van strijdlustige achttiende-eeuwers. Zij introduceerden binnen een bestek van honderd jaar een cultuur met aandacht voor aardse zaken als geluk, gelijkheid en rechtvaardigheid. Dat ging niet zonder slag of stoot in christelijk Nederland. Viel de onsterfelijke ziel wel te rijmen met het gezond verstand? De revolutie aan het eind van de eeuw werd voorafgegaan door een periode van toenemende polarisatie. De schrijver staat stil bij de kwetsbaarheid van verworvenheden, die vanzelfsprekend zijn geworden: mensenrechten, een democratisch bestel, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
Marleen de Vries (1966) studeerde Nederlands en Frans aan de UvA. Zij promoveerde in 2001 op het proefschrift Beschaven! Letterkundige genootschappen in Nederland 1750-1800. In 2017 publiceerde ze Geen stijl of lange tenen? Wat de achttiende eeuw ons leert over fatsoen.
Wij vermelden met enige trots dat dit boek in het vpro-radioprogramma OVT ( NPO1) is uitverkoren tot het boek van de maand. Dit vooral omdat het op een meeslepende wijze laat zien hoe zeer wij nog erfgenamen zijn van deze periode waarin zich een nieuwe en verlichte manier van denken en handelen ontwikkelt in een tijd met donkere kanten.